Brede School
Brede School De Aldenhove
Brede school De Aldenhove is de samenwerking van de school, de ouders en de verschillende organisaties rondom de school om de ontwikkelingskansen van kinderen te vergroten en hun talenten optimaal te ontwikkelen. De organisaties die onderdeel zijn van Brede school Aldenhove zijn: De Aldenhove (Conexus), peutergroepen van De Bellenboom (KION), BSO Dukendonck (KION), het Activiteitenplein (Bindkracht 10).
We streven naar een positief ontwikkelklimaat voor ieder kind. Een positief leefklimaat geeft een bodem voor zelfvertrouwen en zelfrespect/eigenwaarde. De aanwezigheid van zelfvertrouwen en eigenwaarde maakt de weg vrij voor sociale participatie met verdere ontwikkelingsmogelijkheden.
De doelstelling van de Brede school De Aldenhove is dan ook: Het optimaliseren van de ontwikkelingskansen voor kinderen in de wijk Aldenhof (thuis, op straat en op school).
Het vergroten van de ontwikkelingskansen van kinderen kan nooit zonder ouderbetrokkenheid. Er wordt aandacht besteed aan het verkleinen van de afstand tussen school en thuis.
Een diversiteit in het aanbod van activiteiten biedt mogelijkheden om deze ontwikkeling te ondersteunen. Het accent ligt op het leefklimaat van de wijkbewoners: bijvoorbeeld opvoedingsondersteuning voor ouders, vergroten en verbeteren van de leefwereld, stimuleren van participatie van kinderen en ouders.
Taal zien wij als speerpunt voor de ontwikkeling van de kinderen; taal heb je nodig bij alle activiteiten, daarom is het van belang de taalontwikkeling veel te stimuleren en onderdeel te laten zijn van alle activiteiten.
Daarnaast is Brede school De Aldenhove een sportieve, gezonde en cultuurschool. Allerlei activiteiten maken onderdeel uit van het lesprogramma. Na schooltijd kunnen kinderen kiezen uit verschillende activiteiten, waaronder koken en sport. Veel activiteiten zijn verbonden aan het programma van de groepen, zodat kinderen op een andere manier met het thema van de klas aan de slag gaan.
De Brede school werkt samen met een aantal partners, waaronder:
Basisschool De Aldenhove,
Welzijnsorganisatie Bindkracht 10
KION kinderopvang: Peutergroep De Bellenboom en Buitenschoolse opvang Dukendonck. Kijk voor meer informatie of om aan te melden op de website: www.kion.nl.
Daarnaast werkt de school intensief samen met:
- Bureau sport van de Gemeente Nijmegen,
- GGD,
- Centrum Cultuur en school Nijmegen (De Lindenberg),
- Bibliotheek Zuidoost Gelderland,
- Nijmeegse Instelling voor Maatschappelijk Werk (NIM),
- De school als Vindplaats (DSAV).
Het ministerie van OCW heeft een programma gepresenteerd genaamd School & Omgeving. Dit traject bestaat uit de Voorlopers, Doorgroeiers en de Starters. De aanvraag van de coalitie Nijmegen (bestaande uit St Josephscholen, Conexus, Bindkracht10, Lindenberg en gemeente Nijmegen) valt binnen de Voorlopers.
De subsidie is voor schooljaar 2022-2023 en de kalenderjaren 2024 en 2025.
In Nijmegen nemen alle Brede scholen deel aan dit programma waaronder De Aldenhove.
Naast de Brede scholen zijn er 6 scholen die ook deelnemen aan deze subsidie, daar zij aan de criteria voldoen.
De Hoofddoelen van de subsidie zijn:
- Bevorderen van kansengelijkheid en een brede ontwikkeling van kinderen stimuleren
- Het huidige naschoolse aanbod intensiveren, door ontwikkelen en/of uitbreiden én monitoren.
Uitgangspunten van het subsidietraject
Het huidige aanbod in de Brede scholen is gericht op de talentontplooiing van de leerlingen. Er is aandacht voor veel verschillende ontwikkelgebieden, zoals sport, dans, muziek, theater, maar ook welzijnsgerichte activiteiten buiten spelen, knutselen, spel, koken. Er wordt geprobeerd om de school en de wijk meer met elkaar te verbinden en ouders te betrekken bij verschillende activiteiten.
In dit subsidietraject wordt gekeken hoe het aanbod gerichter ingevuld kan worden en ook beter de link gelegd kan worden naar leggen de jongere kinderen (vóór 4 jaar) en de overgang naar het VO.
Het is belangrijk dat het aanbod aansluit op het verplichte curriculum, maar ook juist gericht is op de talentontplooiing buiten het curriculum om. Het is niet het doel om het aanbod precies aan te laten sluiten, maar vooral om te kijken welke onderdelen meegenomen kunnen worden in het naschoolse aanbod. Zo kijken we bijvoorbeeld hoe taal aandacht krijgt in het verplichte curriculum en hoe we dan ook op een andere manier aandacht kunnen besteden aan taal in het naschoolse aanbod.
Iedere school/wijk maakt zijn eigen plan. Vanaf het schooljaar 2023-2024 worden de plannen uitgevoerd.
Via Social Schools worden ouders ingelicht over de activiteiten die georganiseerd worden.
Ouders kunnen de kinderen inschrijven via de wervingsbrief op Social Schools.