Visie / Missie
De maatschappij is steeds aan verandering onderhevig. Dat betekent dat het onderwijs ook veranderd. Naast de basisvaardigheden die een basisschool aan de kinderen leert, is een school ook bij uitstek een plaats om vaardigheden te leren, die nodig zijn om later in de maatschappij goed te functioneren.
Kinderen verschillen van elkaar in ontwikkeling, aanleg en tempo. Het is voor de ontwikkeling van kinderen goed als zij van jongs af aan leren omgaan met de samenleving. De samenleving van later zou door het kind in allerlei situaties geoefend moeten worden, door anderen te helpen, zelf geholpen te worden, constructieve kritiek uit te oefenen en zich aan kritiek te onderwerpen. Een school moest dus ruimte bieden voor individuele ontplooiing naast het optimaal functioneren van de groep. Werken met groepsinstructies in de niveaugroepen en met weekplanningen om de zelfwerkzaamheid en het eigenaarschap van de kinderen te ontwikkelen.
Behalve een goed ontwikkeld kennisniveau worden kwaliteiten verlangd als kunnen samenwerken, communiceren, flexibel zijn, persoonlijk sterk in je schoenen staan en creatieve oplossingen bedenken voor steeds andere problemen.
Dit betekent voor ons, dat er een werkklimaat ontstaat, waarin aandacht is voor de basisbehoeften van kinderen, zoals:
– zorg voor structuur en duidelijkheid, gezondheid en beweging
– veiligheid, geaccepteerd zijn, de behoefte aan uitdaging en creativiteit;
– waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen
De basis hiervoor is, dat er sprake is van welbevinden en betrokkenheid;
– waarin bij het leren wordt uitgegaan van verschillen tussen kinderen:
– verschillen in inzicht, interesse en tempo, enz.;
– waar ruimte is voor eigen leervragen van kinderen;
– waar kinderen worden gestimuleerd naar hun beste kunnen te presteren en dan niet alleen bij lezen, rekenen en schrijven, maar ook op andere gebieden: samenwerken, elkaar helpen, iets moois maken, iets organiseren, goed naar anderen kunnen luisteren en zelf je gedachten kunnen verwoorden;
– waarin kinderen zelfstandigheid en weerbaarheid ontwikkelen;
– waar je leert zorg te hebben voor de ander en het andere (omgeving);
– waar kinderen leren omgaan met hun eigen mogelijkheden en onmogelijkheden;
– waar kinderen leren op een rechtvaardige en respectvolle manier met verschillen en tegenstellingen om te gaan.
Brede school De Aldenhove is een school die openstaat voor alle kinderen die recht hebben op een plaats op een basisschool, mits het kind binnen de betreffende groep op een goede manier begeleid kan worden.
Voor de kinderen die onze school bezoeken vinden we het belangrijk dat ze zich veilig voelen en met plezier naar school gaan, zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen.
Daarom proberen we op school voor regelmaat en structuur te zorgen en is er aandacht voor waarden en normen.
Op school zijn regels die wij belangrijk vinden. We vertellen de kinderen de achtergrond van deze regels en leren hen daarmee om te gaan.
We vinden het belangrijk dat de kinderen respect voor elkaar hebben en dat ze elkaar accepteren, ieder met hun eigen achtergrond. We proberen de kinderen begrip op te laten brengen voor de verschillen in waarden en normen, passend bij ieders cultuur.
Omdat er een grote verscheidenheid tussen de kinderen is, probeert de school onderwijs op maat te verzorgen. Dit houdt in dat er extra aandacht is voor de kinderen die meer aankunnen dan het basispakket en dat er extra zorg is voor hen die daar moeite mee hebben. Om goed aan te kunnen sluiten bij het niveau van de kinderen worden de kinderen gevolgd door middel van verschillende leerlingvolgsystemen: KIJK voor de kleuters, Cito voor de vakken rekenen, begrijpend lezen, lezen, woordenschat en voor de sociaal emotionele ontwikkeling de SCOL.
De school is niet de basis voor de ontwikkeling van de kinderen, maar speelt daar wel een belangrijke rol in. Daarom is het belangrijk dat er goed overleg en een goede samenwerking is met de eerst verantwoordelijken: de ouders. Er wordt naar hen geluisterd, de school staat open voor de mening van de ouders.
Brede school De Aldenhove is de samenwerking van ouders, de school en de instellingen in en om de wijk Aldenhof om de ontwikkelingskansen van kinderen te vergroten en hun talenten optimaal te ontwikkelen.
Deze samenwerking is ontstaan als gevolg van de oprichting van twaalf zogenoemde Open wijkscholen in 1998. De Open wijkschool was de Nijmeegse naam voor de landelijk meer bekendere term 'Brede School'. Na tien jaar succesvol bouwen aan het concept is er sprake van een doorontwikkeling: de Open wijkscholen in Nijmegen heten nu ook 'Brede Scholen'. Brede School De Aldenhove is daar één van.
Brede School De Aldenhove biedt goed en passend onderwijs aan en het heeft daarnaast ook een ruim sportief en cultureel aanbod tijdens schooltijd en de tijd daarna. Het netwerk van deelnemende partners, instanties, ondernemers en (vak)mensen uit de wijk is groot en breidt zich nog steeds uit.
Het Activiteitenplein probeert zoveel mogelijk om samenhang in de aangeboden activiteiten aan te brengen: bij thema’s die in de klas centraal staan wordt tijdens naschoolse activiteiten naar een verdieping, verbreding of aanvulling gezocht. Er is aandacht voor recreatie, ontspanning, educatie en gezonde leefstijl. Tevens vindt er kruisbestuiving en samenwerking plaats tussen collega’s en kinderen op Het Activiteitenplein en bij de BSO.
De Brede school betrekt ouders bij de verschillende activiteiten, dit gebeurt op diverse manieren. Door het organiseren van bijvoorbeeld educatieve- en creatieve activiteiten voor ouders en les-activiteiten voor ouder en kind. Daarnaast kunnen ouders terecht voor vragen op het gebied van opvoeding, organiseren van activiteiten, versterken van de eigen kracht en contact & ontmoeting.
En tenslotte: LEREN DOEN WE SAMEN!